Activiteiten & Evenementen

Blijf op de hoogte van evenementen & activiteiten

Belangrijke Mededeling:

Dit jaar zullen er geen speciale evenementen plaatsvinden vanwege de maatregelen rondom de COVID-19 (Corona) virus. De meeste evenementen zijn afgelast of verplaatst naar volgend jaar (2021). Wij houden de ontwikkelingen in de gaten om u zo spoedig mogelijk te informeren.


SPECIALE EVENEMENTEN 2021

Hier volgt een overzicht van speciale evenementen die dit jaar zullen plaatsvinden in Lisse of directe omgeving, die de moeite waard zijn om te bezoeken in combinatie met één of meerdere overnachtingen bij De Oude Pastorie.

Keukenhof Bloemententoonstelling  |  Lisse
De bloemententoonstelling van Keukenhof is het leukste en fleurigste dagje uit! Het komende voorjaar staan meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Een bezoek aan deze bloemententoonstelling is gegarandeerd een unieke en onvergetelijke belevenis. Keukenhof is ook voor kinderen een groot feest. Met een gratis speurtocht, een kinderboerderij, doolhof en speeltuin vermaken zij zich opperbest. Vanwege de maatregelen rondom de COVID-19 virus zal Keukenhof niet openen. De Keukenhof zal in 2021 mogelijk weer opengaan voor bezoekers.

Bloemencorso 2021  |  Bollenstreek
Tijdens dit evenement rijdt het wereldberoemde Bloemencorso Bollenstreek door de streek. De grote bloemenoptocht begint ‘s ochtends aan de boulevard van Noordwijk en rijdt vervolgens via de bloemenvelden en Keukenhof richting de bloemenstad Haarlem. De praalwagens hebben allemaal een link naar een bepaalde thema. Vanwege de maatregelen rondom de COVID-19 virus is het evenement in 2020 afgelast.

Dutch Grand Prix 2020 |  Zandvoort (Nieuwe datum nog niet bekend)
Op 3 mei 2020 zou de Grand Prix plaatsvinden in Nederland. Maar vanwege de COVID-19 virus is de terugkeer van De Formule 1 naar Nederland (na een afwezigheid van 35 jaar) uitgesteld. Het Circuit van Zandvoort zal de locatie zijn van de Formule-1 Dutch Grand Prix. Dit is een droom die uitkomt voor miljoenen sportfans in Nederland! Het is niet alleen een fantastisch sportevenement dat naar het land komt, maar het biedt Nederlandse fans ook de mogelijkheid om hun eigen held Max Verstappen, maar ook Lewis Hamilton en Sebastian Vettel van dichtbij toe te juichen. Het Circuit van Zandvoort staat bekend als een echte ‘old school’ baan met snelle, bochtige en uitdagende bochten, gevormd door de natuurlijke duinen. De race is tot nader order uitgesteld.

UEFA: EK 2020  |  Johan Cruyff Arena
De UEFA heeft het verplaatsen van het EK voetbal naar 2021 bevestigd. De nieuwe data zijn 11 juni 2021 tot en met 11 juli 2021. De UEFA heeft op tijdens een crisisberaad besloten dat het EK 2020 voetbal verplaatst wordt naar 2021. Volgens het nieuwe EK voetbal speelschema zou er dan gespeeld worden van 11 juni tot en met 11 juli 2021. Alle partijen hebben unaniem ingestemd met het UEFA voorstel om het toernooi een jaar uit te stellen naar de zomer van 2021. 


TOERISTISCHE ATTRACTIES (Lisse)

Het dorpje Lisse en de Bollenstreek bieden diverse toeristische attracties, uitstapjes en verschillende activiteiten voor jong & oud. Reden genoeg om Lisse te ontdekken! Hier volgt een lijst met toeristische trekpleisters:

•  Keukenhof Bloemententoonstelling
•  Museum de Zwarte Tulp
•  Wandelen en fietsen in en om Lisse
•  Varen in de Bollenstreek
•  Sint Agathakerk
•  Landgoed & Kasteel Keukenhof
•  Museum & Kasteel ’t Huys Dever
•  Poldermolen van de Zemelpolder
•  Kinderboerderij Poelepetaat
•  Zwembad De Waterkanten
•  Theater Floralis
•  Lisser Art Museum

EVENEMENTEN (Lisse)

Naast de bekende attracties, organiseert de gemeente Lisse jaarlijks diverse evenementen voor zowel de toeristische als lokale/regionale markt. Het volgende overzicht biedt een greep uit het totale evenementenaanbod in Lisse:

Maand Evenement
Januari
Februari Lenteflora, Carnavalsoptocht Bollenstreek, Groei & Bloei – Boom & Co
Maart
April Bloemencorso Bollenstreek, Bloemenmozaïek Weekend, Kindercorso Lisse, Corsomarkt Lisse, Koningsdag in de Bollenstreek
Mei Buttonpop Festival, Nationale Molendag, Appelparade op Landgoed Olmenhorst
Juni Dag van het Kasteel (Landgoed Keukenhof)
Juli Kaags Muziekfestival, Kinderrommelmarkt (Lisse), Castlefest Fantasy Festival (Keukenhof)
Augustus Zomers Bloemencorso (Rijnsburg), Dahlia Dagen (Keukenhof)
September Open Monumentendag (Bollenstreek), Kermis & Feestweek (Lisse), 112-Dag Lisse, Groei & Bloei – Boom & Co
Oktober Keukenhof Bloembollenmarkt
November Sinterklaasintocht, Castlefest Wintereditie, Groei & Bloei – Boom & Co
December Kerstkorenfestival, Kerstmarkt Lisse

Bekijk de volledige agenda van diverse evenementen in Lisse en de Bollenstreek hier.

Lisse is een relatief actieve gemeente met betrekking tot de organisatie van evenementen. Naast de jaarlijks terugkerende evenementen organiseren de Bibliotheek Lisse, Theater Floralis, Ter Specke Sporthal, Buurthuis Savatori, Kasteel Keukenhof en Museum De Zwarte Tulp ook evenementen voor jong en oud. Deze staan niet vermeld in bovenstaande tabel, maar kunt u op de website van VVV Lisse vinden.


Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is de grootste bloementuin ter wereld met zeven miljoen bloembollen die ieder seizoen opnieuw worden gepoot. Het is één van de mooiste attracties in Nederland, waar ook legio buitenlandse toeristen op af komen, vooral in de maand april. De Keukenhof is goed voor jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Op de kleurige bollenvelden van de Keukenhof kun je prachtige bloeiende voorjaarsbloemen zien zoals krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en lelies. De Keukenhof is in 2020 open van 21 maart t/m 10 mei 2020.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Museum de Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp neemt u mee in het rijkgeschakeerde verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en toeristische promotie. Ook laat het museum zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van bijzondere schoonheid.

Het museum bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdelen van het museum zijn de vroeg 20e eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd, en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit. Er is ook een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Wandelen en fietsen in en om Lisse

Wandelen
Ontdek deze prachtige streek te voet via het Wandelnetwerk Bollenstreek. Het is een netwerk van wandelroutes in de Bollenstreek en werkt met een knooppuntensysteem, net zoals bij fietsknooppunten. Op diverse startpunten en langs de routes staan panelen met routekaarten, knooppunten en informatie over de omgeving. Onderweg wijzen paaltjes je de weg van knooppunt naar knooppunt. Op die manier is in totaal 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes gemaakt.

De routes lopen grotendeels over verharde paden, maar gaan ook over dijken, weilanden en bollenland. Zo is de natuur dichtbij, zie je planten en bloemen en hoor je de vogels zingen. Om je een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt. Avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden

 

Fietsen
Een paradijs voor fietsers is de Duin- en Bollenstreek, met mooie duinen, uitgestrekte stranden, gezellige terrasjes en diverse leuke plaatsen. Met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kun je zelf eenvoudig de mooiste routes uitstippelen. De Duin- en Bollenstreek is aangesloten op het netwerk van Toeristische Overstappunten (TOP’s), ideale start- en parkeerlocaties voor een fietstocht.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden

 


Varen in Bollenstreek

Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen, een aantrekkelijk vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

In het Hollands Plassengebied en De Bollenstreek biedt het netwerk van plassen en vaarten goede vaarmogelijkheden. De verre uitzichten vanaf het water over de lager gelegen en open landschappen, in combinatie met historische steden en dorpen, maken dit gebied  ideaal voor waterrecreatie. De grote plassen bieden volop ruimte voor watersport.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden

 


ANDERE EVENEMENTEN

Bloemencorso
De bloemencorso is immens populair, zowel nationaal als bij bezoekers uit het buitenland. De Bloemencorso optocht bestaat uit zo’n 20 praalwagens, versierd met onder meer hyacinten, tulpen en narcissen. Ook rijden er meer dan 30 rijkversierde bijzondere wagens mee en wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen.

Castlefest
Castlefest is een festival dat elke zomer bijna 40.000 bezoekers trekt. Sinds 2015 is er ook een wintereditie van het festival. Alle activiteiten en aankleding zijn in de stijl van Castlefest. De Wintereditie wordt gehouden op de Nieuwe Plantage van Landgoed De Keukenhof. Tijdens de Castlefest staan er verschillende bands op 2 podia, is er een uitgebreide markt, zijn er oude ambachten, spannende verhalen, fantasy schrijvers, spectaculaire shows, sfeervolle vuurtjes en meer!

Open Monumentendag
Luxe landhuizen, vergeten onderhoudsloodsen, trotse kastelen en intieme boerderijtjes. Op de Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, in 2018 met speciale aandacht voor het thema In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Of het nu die geheime tuin is achter de kloostermuren, die gesloten villa aan het einde van de straat of dat monumentale grachtenpand in de hoofdstad, op Open Monumentendag kunt u geschiedenis tot leven zien komen. Meer dan vierduizend unieke monumenten zijn in het weekend van 8 en 9 september 2018 gratis voor iedereen toegankelijk.


EVENEMENTEN (Leiden)

Sleutelstad Leiden ligt vlakbij Lisse en heeft jaarlijks diverse evenementen. Er is veel te ontdekken, zien en beleven in Leiden. De stad heeft een rijke historie, vele musea, theaters en een gezellige binnenstad. Dit jaar staat de stad in het teken van de Mayflower 400, het verhaal van de Pilgrims. In 2020 is het namelijk 400 jaar geleden dat de boot, genaamd ‘Mayflower400’ naar Amerika vertrok, met aan boord de Pilgrims. Deze Pilgrims worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen.

Hier volgt een overzicht van de evenementen die van maart t/m juli 2020 zullen plaatsvinden:

Maand Evenement
Januari
Februari
Maart Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling)
April Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leidse Singelloop
Mei Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leidse Marathon, Museumnacht Leiden
Juni Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leiden City Triatlon, Finalisten Tour Leids Cabaret Festival 2020, Leidse Lakenfeesten 2020
Juli Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling)

Bekijk de volledige agenda van diverse evenementen in Leiden hier.