Activiteiten & Evenementen

Blijf op de hoogte van onze nieuwe ontwikkelingen

ACTIVITEITEN: LISSE & BOLLENSTREEK

Het dorpje Lisse en de Bollenstreek bieden diverse toeristische attracties, uitstapjes en verschillende activiteiten voor jong & oud. Reden genoeg om Lisse te ontdekken! Hier volgt een lijst met toeristische trekpleisters:

•  Keukenhof
•  Museum de Zwarte Tulp
•  Wandelen en fietsen in en om Lisse
•  Varen in de Bollenstreek
•  Sint Agathakerk
•  Kasteel Keukenhof
•  Poldermolen van de Zemelpolder
•  Kinderboerderij Poelepetaat
•  Zwembad De Waterkanten
•  Theater Floralis
•  Lisser Art Museum

Naast de bekende attracties, organiseert de gemeente Lisse jaarlijks diverse activiteiten voor zowel de toeristische als lokale/regionale markt. Het volgende overzicht biedt een greep uit het totale evenementenaanbod in Lisse:

Maand Evenement
Januari KidZfestijn
Februari Lenteflora, Carnavalsoptocht Lisse, Groei & Bloei – Boom & Co
Maart
April Bloemencorso Bollenstreek, Mozaïekwedstrijd, Kids Tulpenpluktuin, Kindercorso Lisse, Corsomarkt, Jaarmarkt, Groei & Bloei – Boom & Co
Mei Buttonpop, Groei & Bloei – Boom & Co
Juni
Juli Kinderrommelmarkt, Groei & Bloei – Boom & Co
Augustus Castlefest, Midzomermarkt
September Open Monumentendag, Kermis Lisse, Feestweek Lisse, 112-Dag Lisse, Lisse Draaft Door Slam!, Groei & Bloei – Boom & Co
Oktober Bloembollenmarkt, Haunted Castle
November Sinterklaasintocht, Groei & Bloei – Boom & Co
December Castlefest Wintereditie, Kerstkorenfestival

Lisse is een relatief actieve gemeente met betrekking tot de organisatie van evenementen. Naast de jaarlijks terugkerende evenementen organiseren de Bibliotheek Lisse, Theater Floralis, Ter Specke Sporthal, Buurthuis Savatori, Kasteel Keukenhof en Museum De Zwarte Tulp ook evenementen voor jong en oud. Deze staan niet vermeld in bovenstaande tabel, maar kunt u op de website van VVV Lisse vinden.


Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is de grootste bloementuin ter wereld met zeven miljoen bloembollen die ieder seizoen opnieuw worden gepoot. Het is één van de mooiste attracties in Nederland, waar ook legio buitenlandse toeristen op af komen, vooral in de maand april. De Keukenhof is goed voor jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Op de kleurige bollenvelden van de Keukenhof kun je prachtige bloeiende voorjaarsbloemen zien zoals krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en lelies. De Keukenhof is in 2018 open van 22 maart tot en met 13 mei 2018.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Museum de Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp neemt u mee in het rijkgeschakeerde verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en toeristische promotie. Ook laat het museum zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van bijzondere schoonheid.

Het museum bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdelen van het museum zijn de vroeg 20ste-eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd, en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit. Er is ook een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Wandelen en fietsen in en om Lisse

Wandelen
Ontdek deze prachtige streek te voet via het Wandelnetwerk Bollenstreek. Het is een netwerk van wandelroutes in de Bollenstreek en werkt met een knooppuntensysteem, net zoals bij fietsknooppunten. Op diverse startpunten en langs de routes staan panelen met routekaarten, knooppunten en informatie over de omgeving. Onderweg wijzen paaltjes je de weg van knooppunt naar knooppunt. Op die manier is in totaal 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes gemaakt.

De routes lopen grotendeels over verharde paden, maar gaan ook over dijken, weilanden en bollenland. Zo is de natuur dichtbij, zie je planten en bloemen en hoor je de vogels zingen. Om je een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt. Avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden

Fietsen
Een paradijs voor fietsers is de Duin- en Bollenstreek, met mooie duinen, uitgestrekte stranden, gezellige terrasjes en diverse leuke plaatsen. Met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kun je zelf eenvoudig de mooiste routes uitstippelen. De Duin- en Bollenstreek is aangesloten op het netwerk van Toeristische Overstappunten (TOP’s), ideale start- en parkeerlocaties voor een fietstocht.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden


Varen in Bollenstreek

Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen, een aantrekkelijk vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

In het Hollands Plassengebied en De Bollenstreek biedt het netwerk van plassen en vaarten goede vaarmogelijkheden. De verre uitzichten vanaf het water over de lager gelegen en open landschappen, in combinatie met historische steden en dorpen, maken dit gebied  ideaal voor waterrecreatie. De grote plassen bieden volop ruimte voor watersport.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden


Evenementen

Bloemencorso
De bloemencorso is immens populair, zowel nationaal als bij bezoekers uit het buitenland. De Bloemencorso optocht bestaat uit zo’n 20 praalwagens, versierd met onder meer hyacinten, tulpen en narcissen. Ook rijden er meer dan 30 rijkversierde bijzondere wagens mee en wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen.

Castlefest
Castlefest is een festival dat elke zomer bijna 40.000 bezoekers trekt. Sinds 2015 is er ook een wintereditie van het festival. Alle activiteiten en aankleding zijn in de stijl van Castlefest. De Wintereditie wordt gehouden op de Nieuwe Plantage van Landgoed De Keukenhof. Tijdens de Castlefest staan er verschillende bands op 2 podia, is er een uitgebreide markt, zijn er oude ambachten, spannende verhalen, fantasy schrijvers, spectaculaire shows, sfeervolle vuurtjes en meer!

Open Monumentendag
Luxe landhuizen, vergeten onderhoudsloodsen, trotse kastelen en intieme boerderijtjes. Op de Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, in 2018 met speciale aandacht voor het thema In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Of het nu die geheime tuin is achter de kloostermuren, die gesloten villa aan het einde van de straat of dat monumentale grachtenpand in de hoofdstad, op Open Monumentendag kunt u geschiedenis tot leven zien komen. Meer dan vierduizend unieke monumenten zijn in het weekend van 8 en 9 september 2018 gratis voor iedereen toegankelijk.