Activiteiten & Evenementen

Blijf op de hoogte van evenementen & activiteiten

SPECIALE EVENEMENTEN 2020

Hier volgt een overzicht van speciale evenementen die dit jaar zullen plaatsvinden in Lisse of directe omgeving, die de moeite waard zijn om te bezoeken in combinatie met één of meerdere overnachtingen bij De Oude Pastorie.

Keukenhof Bloemententoonstelling  |  Lisse
De bloemententoonstelling van Keukenhof is het leukste en fleurigste dagje uit! Het komende voorjaar staan meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei met wel 800 verschillende soorten tulpen. Een bezoek aan deze bloemententoonstelling is gegarandeerd een unieke en onvergetelijke belevenis. Keukenhof is ook voor kinderen een groot feest. Met een gratis speurtocht, een kinderboerderij, doolhof en speeltuin vermaken zij zich opperbest. In 2020 is Keukenhof geopend van: zaterdag 21 maart t/m zondag 10 mei 2020.

U kunt hier uw ticket online bestellen.

Bloemencorso 2020  |  Bollenstreek
Op zaterdag 25 april is het groot feest in Holland. Dan rijdt namelijk het wereldberoemde Bloemencorso Bollenstreek door de streek. De grote bloemenoptocht begint ‘s ochtends aan de boulevard van Noordwijk en rijdt vervolgens via de bloemenvelden en Keukenhof richting de bloemenstad Haarlem. Het thema van 2020 is ‘Freedom’. De praalwagens hebben allemaal een link naar dit thema. In februari 2020 worden de ontwerpen van de praalwagens bekend gemaakt. De ontwerpen voor 2020 worden uiteraard op deze website geplaatst. Omroep Max maakt opnames van de optocht in het centrum van Lisse. Het Corso komt rond 15:20 uur aan in het centrum van Lisse.

Bekijk hier de route van het Bloemencorso 2020.

Dutch Grand Prix 2020  |  Zandvoort
Op 3 mei 2020 vindt de Grand Prix plaats in Nederland. De Formule 1 keert terug naar Nederland na een afwezigheid van 35 jaar. Het Circuit van Zandvoort zal de locatie zijn van de Formule-1 Dutch Grand Prix. Dit is een droom die uitkomt voor miljoenen sportfans in Nederland! Het is niet alleen een fantastisch sportevenement dat naar het land komt, maar het biedt Nederlandse fans ook de mogelijkheid om hun eigen held Max Verstappen, maar ook Lewis Hamilton en Sebastian Vettel van dichtbij toe te juichen. Het Circuit van Zandvoort staat bekend als een echte ‘old school’ baan met snelle, bochtige en uitdagende bochten, gevormd door de natuurlijke duinen. Met de auto is het circuit op 30 minuten rijden (22 km) van De Oude Pastorie, maar vanwege het grote drukte voor dit evenement worden bezoekers geadviseerd om met het openbaar vervoer te reizen.

Eurovisie Songfestival 2020  |  Rotterdam
Het Eurovisie Songfestival 2020 wordt in mei 2020 gehouden in Rotterdam, na de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv. Rotterdam Ahoy bestaat uit drie hallen waarvan de grootste een capaciteit heeft van 15.000, die voldoet aan alle voorwaarden van de De Europese Radio-Unie (ERU). De Eurovisie-week heeft drie shows: de 1e halve finale op dinsdag 12 mei 2020, de 2e halve finale op donderdag 14 mei 2020 en de grote finale op zaterdag 16 mei 2020. Rotterdam Ahoy is op 40-minuten rijafstand van Lisse, wat het een goede optie voor uw verblijf maakt.

UEFA: EK 2020  |  Johan Cruyff Arena (Amsterdam)
In plaats van één gastland zal het Europees kampioenschap voetbal 2020, gewoonlijk EK 2020 genoemd, worden verspreid over een groot aantal locaties door heel Europa. Het zal plaatsvinden in 12 steden in 12 Europese landen van 12 juni t/m 12 juli 2020. Portugal is de titelverdediger, want zij wonnen de laatste editie in 2016. De Johan Cruyff Arena in Amsterdam is een van de locaties waar enkele wedstrijden van de groepsfase en ook één ronde van 16 wordt gespeeld. Ook zal het International Broadcast Centre (IBC) oftewel het hoofdkwartier voor het uitzendcentrum, waar alle tv-beelden uit alle stadions doorgezonden worden naar de televisiezenders over de hele wereld, plaatsvinden in Expo Haarlemmermeer te Vijfhuizen. Beide locaties liggen zeer dicht bij Lisse, wat de B&B de ideale plek maakt voor een verblijf voor EK volgers/bezoekers of journalisten en andere media gerelateerde specialisten.

Mayflower 400, De Pilgrims naar Amerika  |  Leiden
In 2020 wordt herdacht dat precies 400 jaar geleden een groep vluchtelingen met het schip ‘Mayflower’ naar Amerika vertrok om daar ‘Plymouth Colony’ te stichten. Tegenwoordig kennen we deze migranten als de Pilgrims. In de 16e eeuw kwam een deel van de Pilgrims uit Engeland naar Leiden. Deze groep protestanten wilde als gemeenschap afscheiden van de kerk, maar daar was de Engelse koning niet blij mee. Daarom besloten zij te vluchten, o.a. naar Leiden. Hier konden zij vrij leven van religieuze vervolging door de Engelse kroon. De Pilgrims hebben twaalf jaar in de Leidse stad gewoond, waarna een deel van deze groep in 1620 richting Amerika vertrok. Zo’n 57 Pilgrims stapten aan boord van de boot ‘Mayflower’, die maanden later aankwam in de haven van Massachusetts (Boston). De aankomst van dit schip heeft een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. Zij worden namelijk gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen. Dit jaar organiseert Leiden diverse evenementen en activiteiten rondom deze herdenking.

Lees hier meer over de evenementen en activiteiten van Mayflower 400.

Koningsdag 2020  |  Nederland
Elk jaar viert Nederland Koningsdag op 27 april, dat gemarkeerd wordt als de verjaardag van de Koning Willem Alexander. Deze dag wordt gekenmerkt als een oranje-gevulde viering met muziek, straatfeesten, rommelmarkten, kermissen en festivals door het hele land. De Koningsdag (voorheen bekend als Koninginnedag) staat bekend als een van de grootste en meest kleurrijke festiviteiten in Nederland, met name in de hoofdstad Amsterdam. Lisse ligt zeer dicht bij Amsterdam, Haarlem en Den Haag, waardoor De Oude Pastorie ideaal is om uw verblijf te combineren met een viering van Koningsdag in Amsterdam of een van de nabijgelegen steden.

Enkele van de grootste muziekfestivals op die dag zijn: Kingsland Festval (Amsterdam RAI), LoveLand van Oranje (Meerpark, Amsterdam) en Urban Music Festival (Stadspodium, Amsterdam).

Lees hier meer over Koningsdag en de diverse activiteiten in Amsterdam en andere steden.


TOERISTISCHE ATTRACTIES (Lisse)

Het dorpje Lisse en de Bollenstreek bieden diverse toeristische attracties, uitstapjes en verschillende activiteiten voor jong & oud. Reden genoeg om Lisse te ontdekken! Hier volgt een lijst met toeristische trekpleisters:

•  Keukenhof Bloemententoonstelling
•  Museum de Zwarte Tulp
•  Wandelen en fietsen in en om Lisse
•  Varen in de Bollenstreek
•  Sint Agathakerk
•  Landgoed & Kasteel Keukenhof
•  Museum & Kasteel ’t Huys Dever
•  Poldermolen van de Zemelpolder
•  Kinderboerderij Poelepetaat
•  Zwembad De Waterkanten
•  Theater Floralis
•  Lisser Art Museum

EVENEMENTEN (Lisse)

Naast de bekende attracties, organiseert de gemeente Lisse jaarlijks diverse evenementen voor zowel de toeristische als lokale/regionale markt. Het volgende overzicht biedt een greep uit het totale evenementenaanbod in Lisse:

Maand Evenement
Januari
Februari Lenteflora, Carnavalsoptocht Bollenstreek, Groei & Bloei – Boom & Co
Maart
April Bloemencorso Bollenstreek, Bloemenmozaïek Weekend, Kindercorso Lisse, Corsomarkt Lisse, Koningsdag in de Bollenstreek
Mei Buttonpop Festival, Nationale Molendag, Appelparade op Landgoed Olmenhorst
Juni Dag van het Kasteel (Landgoed Keukenhof)
Juli Kaags Muziekfestival, Kinderrommelmarkt (Lisse), Castlefest Fantasy Festival (Keukenhof)
Augustus Zomers Bloemencorso (Rijnsburg), Dahlia Dagen (Keukenhof)
September Open Monumentendag (Bollenstreek), Kermis & Feestweek (Lisse), 112-Dag Lisse, Groei & Bloei – Boom & Co
Oktober Keukenhof Bloembollenmarkt
November Sinterklaasintocht, Castlefest Wintereditie, Groei & Bloei – Boom & Co
December Kerstkorenfestival, Kerstmarkt Lisse

Bekijk de volledige agenda van diverse evenementen in Lisse en de Bollenstreek hier.

Lisse is een relatief actieve gemeente met betrekking tot de organisatie van evenementen. Naast de jaarlijks terugkerende evenementen organiseren de Bibliotheek Lisse, Theater Floralis, Ter Specke Sporthal, Buurthuis Savatori, Kasteel Keukenhof en Museum De Zwarte Tulp ook evenementen voor jong en oud. Deze staan niet vermeld in bovenstaande tabel, maar kunt u op de website van VVV Lisse vinden.


Keukenhof

De Keukenhof in Lisse is de grootste bloementuin ter wereld met zeven miljoen bloembollen die ieder seizoen opnieuw worden gepoot. Het is één van de mooiste attracties in Nederland, waar ook legio buitenlandse toeristen op af komen, vooral in de maand april. De Keukenhof is goed voor jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers. Op de kleurige bollenvelden van de Keukenhof kun je prachtige bloeiende voorjaarsbloemen zien zoals krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en lelies. De Keukenhof is in 2020 open van 21 maart t/m 10 mei 2020.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Museum de Zwarte Tulp

Museum De Zwarte Tulp neemt u mee in het rijkgeschakeerde verhaal van de bloembollencultuur: de eeuwenoude geschiedenis, het werken op het land met zijn seizoensgebonden ritme, het wetenschappelijk onderzoek, de export en toeristische promotie. Ook laat het museum zien hoe kunstenaars zich door de eeuwen heen – en nog steeds – door bolgewassen hebben laten inspireren tot werk van bijzondere schoonheid.

Het museum bestaat sinds 1985 en is gehuisvest in een gebouw in het centrum van Lisse dat ooit als bollenschuur dienst deed. Onderdelen van het museum zijn de vroeg 20e eeuwse directiekamers van Kalkzandsteenfabriek Van Herwaarden BV, de Comparitie genaamd, en de museumtuin waar in het seizoen een variatie aan bolgewassen bloeit. Er is ook een museumwinkel aanwezig en daarbij is er de gelegenheid tot het drinken van koffie, thee of frisdrank.

Meer informatie kunt u hier vinden.


Wandelen en fietsen in en om Lisse

Wandelen
Ontdek deze prachtige streek te voet via het Wandelnetwerk Bollenstreek. Het is een netwerk van wandelroutes in de Bollenstreek en werkt met een knooppuntensysteem, net zoals bij fietsknooppunten. Op diverse startpunten en langs de routes staan panelen met routekaarten, knooppunten en informatie over de omgeving. Onderweg wijzen paaltjes je de weg van knooppunt naar knooppunt. Op die manier is in totaal 100 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes gemaakt.

De routes lopen grotendeels over verharde paden, maar gaan ook over dijken, weilanden en bollenland. Zo is de natuur dichtbij, zie je planten en bloemen en hoor je de vogels zingen. Om je een handje te helpen zijn er in het land overstapjes en bruggetjes gemaakt. Avontuurlijke trekpontjes zorgen op een aantal plaatsen voor de oversteek.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden

Fietsen
Een paradijs voor fietsers is de Duin- en Bollenstreek, met mooie duinen, uitgestrekte stranden, gezellige terrasjes en diverse leuke plaatsen. Met het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk kun je zelf eenvoudig de mooiste routes uitstippelen. De Duin- en Bollenstreek is aangesloten op het netwerk van Toeristische Overstappunten (TOP’s), ideale start- en parkeerlocaties voor een fietstocht.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden


Varen in Bollenstreek

Tussen Leiden, Amsterdam en Utrecht liggen de Hollandse Plassen, een aantrekkelijk vaargebied bestaande uit onder andere de Westeinderplassen, de Nieuwkoopse Plassen, de Kagerplassen en het Braassemermeer.

In het Hollands Plassengebied en De Bollenstreek biedt het netwerk van plassen en vaarten goede vaarmogelijkheden. De verre uitzichten vanaf het water over de lager gelegen en open landschappen, in combinatie met historische steden en dorpen, maken dit gebied  ideaal voor waterrecreatie. De grote plassen bieden volop ruimte voor watersport.

Meer informatie over het wandelen kunt u hier vinden


ANDERE EVENEMENTEN

Bloemencorso
De bloemencorso is immens populair, zowel nationaal als bij bezoekers uit het buitenland. De Bloemencorso optocht bestaat uit zo’n 20 praalwagens, versierd met onder meer hyacinten, tulpen en narcissen. Ook rijden er meer dan 30 rijkversierde bijzondere wagens mee en wordt de stoet begeleid door muziekkorpsen.

Castlefest
Castlefest is een festival dat elke zomer bijna 40.000 bezoekers trekt. Sinds 2015 is er ook een wintereditie van het festival. Alle activiteiten en aankleding zijn in de stijl van Castlefest. De Wintereditie wordt gehouden op de Nieuwe Plantage van Landgoed De Keukenhof. Tijdens de Castlefest staan er verschillende bands op 2 podia, is er een uitgebreide markt, zijn er oude ambachten, spannende verhalen, fantasy schrijvers, spectaculaire shows, sfeervolle vuurtjes en meer!

Open Monumentendag
Luxe landhuizen, vergeten onderhoudsloodsen, trotse kastelen en intieme boerderijtjes. Op de Open Monumentendag zet Nederland massaal de deuren open, in 2018 met speciale aandacht voor het thema In Europa. Het is dé kans om een plek te bezoeken, die anders niet voor publiek toegankelijk is of om mee te doen aan een bijzondere activiteit of rondleiding. Of het nu die geheime tuin is achter de kloostermuren, die gesloten villa aan het einde van de straat of dat monumentale grachtenpand in de hoofdstad, op Open Monumentendag kunt u geschiedenis tot leven zien komen. Meer dan vierduizend unieke monumenten zijn in het weekend van 8 en 9 september 2018 gratis voor iedereen toegankelijk.


EVENEMENTEN (Leiden)

Sleutelstad Leiden ligt vlakbij Lisse en heeft jaarlijks diverse evenementen. Er is veel te ontdekken, zien en beleven in Leiden. De stad heeft een rijke historie, vele musea, theaters en een gezellige binnenstad. Dit jaar staat de stad in het teken van de Mayflower 400, het verhaal van de Pilgrims. In 2020 is het namelijk 400 jaar geleden dat de boot, genaamd ‘Mayflower400’ naar Amerika vertrok, met aan boord de Pilgrims. Deze Pilgrims worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten en hebben vandaag de dag circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen.

Hier volgt een overzicht van de evenementen die van maart t/m juli 2020 zullen plaatsvinden:

Maand Evenement
Januari
Februari
Maart Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling)
April Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leidse Singelloop
Mei Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leidse Marathon, Museumnacht Leiden
Juni Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling), Leiden City Triatlon, Finalisten Tour Leids Cabaret Festival 2020, Leidse Lakenfeesten 2020
Juli Pilgrims naar Amerika 1620-2020 (Tentoonstelling)

Bekijk de volledige agenda van diverse evenementen in Leiden hier.