Geschiedenis

Beleef het verhaal achter de Oude Pastorie

GA MET ONS TERUG NAAR 1482 EN KOM ACHTER HET VERHAAL VAN DE ‘NIEUWE’ OUDE PASTORIE

Alhoewel het huidige Lisse van omstreeks 1960 dateert, gaat de geschiedenis terug tot de 12e eeuw toen Lisse nog ‘Lis’ werd genoemd. Lisse wordt in 1198 voor het eerst officieel genoemd in een oud document. Het dorp was toen nog een oude strandwal omgeven met dik bebost landschap en duinen. Rond 1250 stichtte graaf Willem II van Holland een kerk voor de mensen die hier leefden en deze begon als kapel op de duintop genaamd “de groene weijde van Lis”, nu beter bekend als de Grote Kerk aan het Vierkant. In 1460 werd de kapel door Paus Pius II vervangen door een grotere Katholieke parochiekerk en rond 1482 is waarschijnlijk de eerste Oude Pastorie gebouwd zodat de predikant en zijn gezin daar konden wonen.

In de middeleeuwen was Lisse nog klein, maar groeiend. De bewoners leefden onder andere van veeteelt, landbouw en turfsteken. Langzaamaan begon de adel hun zomerhuizen in Lisse te bouwen, waardoor er werkgelegenheid werd gecreëerd. Rond 1500 stonden er zo’n 50 huizen. Tijdens de beeldenstorm tussen 1572 en 1574 plunderden Spaanse troepen echter de omgeving, waarbij de kerk uitbrandde. Er heerste veel armoede. In 1592 werd de kerk echter hersteld waardoor de kerkdienst in De Oude Pastorie werd gehouden. Dit was ook de tijd dat de kerk van Katholiek naar Hervormd transformeerde.

In de eeuwen daarop ontstond de bloembollencultuur. De zandgronden in de omgeving bleken zeer geschikt voor de bloembollenteelt. Langzaam maar zeker werden de omringende oude duinen steeds verder afgegraven. Van de duinen en uitgestrekte bossen bleef slechts een deel over. De bollenteelt en -handel zorgden voor nog meer werkgelegenheid en brachten welvaart met zich mee. Door een gulle bijdrage ondergingen de kerk en de Oude Pastorie in 1858 een aanzienlijke restauratie.

Er is veel onduidelijkheid wat er precies na de restauratie is gebeurd aangezien er in 1876 een geheel ‘nieuwe’ Oude Pastorie ontstaan is. Geruchten doen de ronde dat De Oude Pastorie was afgebrand. In De ‘nieuwe’ Oude Pastorie hebben meerdere predikant gezinnen geleefd, soms wel twee gezinnen tegelijk, tot de tweede wereldoorlog. In 1940 – 1945 diende de ‘nieuwe’ Oude Pastorie als noodhospitaal voor gewonden en daarna werd het pand in beslag genomen door de Duitsers en fungeerde het als hoofdkwartier.

Na die enorm roerige tijd behoorde De Oude Pastorie in 1952 niet meer tot de kerk, maar de aanduiding is gebleven. Familie Hoek heeft het toen gekocht en startte een tandartspraktijk. Dit deden zij een geruime tijd totdat in 1994 de familie Schermer-Voest De Oude Pastorie kocht en een antiekwinkel startte.

In 2018 heeft de familie Hazebroek het pand gekocht en na een gehele renovatie is De Oude Pastorie verbouwd tot een woonhuis met B&B en aangrenzend een re-integratiekantoor genaamd ‘Work2Work’. De Oude Pastorie is door de eeuwen heen altijd een plek geweest waar gasten werden ontvangen. Deze traditie wordt met veel liefde voort gezet en wij heten u dan ook van harte welkom bij De Oude Pastorie.